Salama, sanoi rekkamies

Ramadhani.jpgIMG_9786.jpgIMG_9778.jpg 

Kuva 1:  Ramadhani on nähnyt paljon toimiessaan Hotel Eden-Ezer Palacen portieerina. Hän toimii myös kävelevänä rap-discona.

Kuva 2: Rekkaliikenne tuo Seluihin monenmoista bisnestä.

Kuva 3: Hotel Eden-Ezer Palacen huone, ja paljon kokenut sänky.

 

 

 

HANNA

Shelui on Jumalan ja Allahin hylkäämä kylä valtatien varressa, keskellä suota.

Kylässä on paljon hyttysiä ja rekkamiehiä. Valtatie rannikolta länteen, Victoriajärven rantapaikkakunnille, Ruandaan ja Burundiin kulkee tätä kautta.

Sheluin läpi kulkee valtaisat määrät rekkoja, jotka kuljettavat elintarvikkeita, polttoainetta ja muuta tärkeää.

Kun katsoo Tansanian aidstilastoja, huomaa, että tauti kulkee valtateitä myoten. Pahimmat lukemat ovat niiden varsilla, koska rekkamiehet levittävät tautia tehokkaasti.

Voi vain arvailla, moniko Sheluin asukas on hiv-positiivinen. Tyttöjä ainakin näytti pomppaavan autoihin ja niistä pois, kun olimme Sheluissa yötä.

Motellien käytävillä ja pihoilla lojui tyhjiä Salama-pakettaja, mikä on hyvä. Kuten Terho taisi jossain aikaisemmassa blogissa todeta, Salama on kondomimerkki. Ainakin osa rekkamiehistä suostuu siis käyttamään sitä.

Motellin sängyssä tuli kyllä mieleen, etta mitähän tämäkin sänky on nähnyt. Paikka oli kuitenkin siisti, mutta meluisa. Yö maksoi 7000 shillinkia eli 3,5 euroa.

 

Tansanian presidentti Jakaya Kikwete aloitti pari vuotta sitten aidskampanjan käymällä vaimonsa Salman kanssa testauttamassa itsensä. Samoihin aikoihin kaikkia valtion viranhaltijoita patistettiin käaymaan ilmaisissa testeissä.

Nyt Kikwete sanoo, etta vain 15 prosenttia kansalaisista on testauttanut itsensä. Virallisten tilastojen mukaan maassa on 1,4 miljonaa hiv-positiivista. Se ei ole afrikkalaisittain paljon, kun väkiluku hipoo 40 miljoonaa.

Toisaalta, jos kansalaisista on testattu vain 6 miljoonaa ja heistä 1,4 miljonaa on positiivisia. Voi vain kuvitella, moniko testaamattomista tansanialaisista on hiv-positiivinen.

Nykyään täälläkin on saatavilla lääkitys, joka estää tai ainakin hidastaa taudin etenemistä. Siksi tansanialaisia patistetaan testeihin.

Tapaamamme vammaisen lapsen isä kuoli aidsiin kolme vuotta sitten. Äiti ei olisi millään tahtonut mennä testiin, koska tieto hivistä tuntui kuolemantuomiolta.

Hankekoordinaattorimme Marco Lyamuya patisti ja lupasi kyydin kaupunkiin. Vastentahtoinen rouva lähti lopulta, mutta yritti vielä karata sairaalan pihassa.

Kun testi lopulta tehtiin, rouva ei halunnut itse kuulla tulosta. Hän valtuutti Marcon korvakseen.

Näin toimittiin. Tulos oli negatiivinen. Tiiviistä yhteiselämästä huolimatta rouva ei ollut saanut tautia. Helpotus oli todella suuri.

Ilmaan jää kysymys, mistä aviomies taudin sai.

 

Tämmoiset asiat tulivat mieleen Sheluissa rekkamiesten toimia seuratessa.

Oli heillä muutakin puuhaa kuin seksihommia.

Kuskit ovat keksineet hyvän bisnesidean. He myyvät rekkansa polttoainetta.

Auto tankataan työnantajan laskuun. Sitten sen tankista myydään tienvarsipaikoilla osa polttoaineesta paikallisille välittäjille, jotka taas myyvät sitä edelleen hieman edullisemmin kuin huoltoasemat.

Melkein win/win -tilanne. Kaikki hyötyvat paitsi työnantaja. Tosin joku ehkä kutsuisi sitä varkaudeksi.

 

Kommentti artikkeliin “Salama, sanoi rekkamies”
  1. Tette sanoo:

    Hei! pikaisesti tätä blogia lueskelin.. itse kun asun Tansaniassa! tähän hiv juttuun oli ihan pakko kommentoija! Täällä voi paikalliset testata itse itsensä, ns. kertakäyttö testeillä, vähän kun raskaustestit! Ihmiset myös testaa itsensä pian mahdollisen tartunnan jälkeen eikä reilu 3kk jälkeen! Myös lääkäreiden hiv testit eivät kuulemma testaa samalla tavalla hiviä kuin esim meillä suomessa, vaan jos sinulla on esim malaria (oireeton/ ei tiedossa) ja menet ottamaan hiv testin, se voi näyttää positiivista, vaikka olisitkin negatiivinen… Tämä hiv ongelma on suuri täällä ja myös sen valistus! Olen puhunut paljon teinien kanssa, joille on ollut yllätys että hivin voi saada mm. veren, anaaliseksin yms kautta… he kun ovat luulleet että kondomia ei tartteta jos harrastaa anaaliseksiä… että näin!
    Minä jatkan nyt bloginne lukemista! 🙂

Jätä kommentti

css.php