Umeme hakuna

IMG_0376a.jpg

 

Sähköjohtaja Mlachen toimistossa toimii vain puhelin­, valitettavasti, sillä kansalaisilta tulee palautetta toistuvista sähkökatkoista. 

 

Herra Mlache oli onneton tavatessamme. Hän istui pimeässä toimistossaan erilaisten sähkölaitteiden ympäröimänä. Vain sähkö puuttui. Eihän se muuten mitään, mutta Mr. Mlache on sähköyhtiö Tanescon johtaja.
 

Ei ole sähköä. Umeme hakuna. Swahilin taidotonkin oppii lauseen nopeasti, sillä siihen törmää päivittäin.
Sähkostä on ollut pulaa jo monta vuotta. Kulutus kasvaa koko ajan, mutta tuotanto ei ole vastaavasti lisääntynyt.
 

Nyt sähkökatkoja on päivittäin kaikkialla, mihin sähköä tulee valtakunnanverkosta. Aurinko- ja tuulivoiman käyttäjät ovat nyt muita paremmassa asemassa.
Yöksi sähkö lähes aina tulee takaisin.
 

Mr. Mlachen mukaan syitä on useita. Vähäsateinen sadekausi on syönyt kapasiteettia. Lisaksi Dar es Salaamissa on yksi tuotantoyksikko pimeänä. Se on noin kuudennes kulutuksesta.
 

Toisten mielestä Tanesco yrittää kiristää itselleen verovähennyksiä säännostelemällä sähkoa. Se on valtion yhtiö, joten ajatus vaikuttaa hassulta, mutta ehkä tämä on vain länsimaista logiikkaa.
 

Kun sähko vihdoin palaa, kytkeään välittömästi kaikki sähkölaitteet päälle ja väännetään ämyrit kaakkoon.
Mekin pistämme heti kaikki mahdolliset laitteet lataukseen, kun tilaisuus tulee.
 

Jos sähköä oikeasti tarvitaan koko ajan, talon nurkalla möykkää generaattori. Kukaan ei täällä laske verkkosähkön varaan. Varavoima tai suunnitelma siitä on aina olemassa.
 

Viime aikojen suurimmat poliittiset skandaalit Tansaniassa ovat liittyneet valtion tekemiin sähkösopimuksiin, joista rahaa on virrannut rutkasti poliitikkojen taskuun, muttei virtaa sähköverkostoon.
 

Jätä kommentti

css.php