LETTUMUNAIDEA JA TANSANIAN GOURMEE

IMG_9552.jpg

Mama K:n keittiössä puuhaavat iloiset naiset, joista nuorin tosin suhtautuu msunguihin eli valkonaamoihin epäluuloisesti.

 

TERHO

Nyt ruoan kimppuun. Kolme viikkoa ollaan syöty chapatia eli lettua, kukua eli kanaa, chipsejä eli lohkoperuna-ranskalaisia, munaan sekoitettuina ja ilman, ugalia eli maissipuuroa ja pilauta eli maustettua riisiä, kiti motoa eli naudanlihan palasia. Lisäksi joskus pinaattia ja kiinankaalia, tomaatteja ja hedelmiä.

Swahiliksi ruoat ovat siis chapati, chipsi, chipsi mayai, ugali, pilau, wali ja ngómbe. Ruokailun lopuksi pyydetään stiki, sillä hampaiden välistä löytyy usein toinen ateria. Koska olet viimeksi syönyt kanaa? Broileria ei lasketa. Nämä sitkeät noin vuoden ikäiset linnut elävät kuitenkin mielekkäämmän kanaelämän kuin suomalaiset sukulaiset. Kanat kuopsuttelevat, tarkkailevat, kaakattavat ja nahistelevat pihapiireissä vapaina kuin taivaan linnut.

Lopuksi kanan jalat sidotaan ja se kuljetetaan myytäväksi tai nurkan taakse. Bussimatkoilla kuljetetaan eläviä kanoja niin kuin ihmisiäkin paikasta toiseen; pitäähän sitä tuliaisia olla.

Yksipuolinen ravinto aiheuttaa varmaan puutostauteja varsinkin maaseudulla, jossa ollaan pitkälti omavaraisia. Lasten hampaat ovat keltaisenruskeita. Tämä johtuu luultavasti vedestä.

Puhtaus on puoli ruokaa. Vaikka ruokapaikka näyttäisi kuinka rähjäiseltä, niin aina tulee henkilö kuuman veden, saippuan ja vadin kanssa pesemään kädet. Aina.

Kiomboissa nautimme usein aamiaisen Mama K:n kuppilassa. Miljoona kärpästä, pässinpäät, lihakoukussa roikkuva liha ja maassa jalat sidottuina makaavat kukut eli kanat loivat atmosfääriä mama K:n lempeälle kuppilalle.

Meiltä hän sai uuden idean, chapati mayai, eli munaa letuilla. Usea viikko tuota samaa ruokavaliota vetää vakavaksi, ja siihen sekaantuu mama Yombo, niin lirissä ollaan.

Kinapampandassa asuimme hänen hoteissaan, ja ne aamiaiset… Pari kiloa riisiä, kattilallinen kanaa, kahvia, banaaneja, munia, mangoa, hammastikkuja ja voivottelua, kun kaikki ei mene alas.

Asia taitaa olla niin että saamme syyttää mama Yombon heimoa tästä kaikesta. Hän itse on, hmm, aika tukeva, mutta huumori kukkii tuon kaiken elämän alla. Kiloista vitsailu on kuin vettä hanhen selkään. Sukuma-heimossa arvostetaan kokoa, sillä mitä isompi habitus, sitä vauraampi perhe.

Oli ilo istua Dar Es Salaamissa Cate hotellin ravintolassa ja syödä kasviskeittoa ja kalaa. Mitähän Sansibarilla mutustellaan, sen saan tietää tanään.

 

Jätä kommentti

css.php