ZAUTI ZA BUSARA 2011 JA SAMMUVAT TAHDET

Bi_Kidule.jpg

Taarabia musiikin kuningatar Bi Kidude on rakastetuimpia muusikoita.

Myrsky iskee Sansibarin Stone townin rantaan.
myrsky.jpgBusara.jpg

Festivaaliesiintyjien asut olivat runsaita.

_MG_4447.jpg

Kulkueen vaikuttavat mustaksi maalatut mustat.
TERHO
Onnekseni Busara-festivaali sattui omalle vierailuajalleni, sillä pidän musiikista. Pidän myös näkemästäni. Festari on kasvanut 8 vuodessa kotikutoisesta kansainväliseksi tapahtumaksi. Tapahtumaan osallistuu viiden päivän aikana 400 muusikkoa (yli 40 bändiä joista puolet Tansaniasta ja loput ympäri Afrikkaa).
Alkuparaatin jälkeen taivas tummeni ja (Freddie) Mercury baarin henkilökunta alkoi patistella terassilta sisätiloihin. Myrsky tulee!
Niinhän se tuli, hetkessä. Sade ja kova tuuli kesti vajaan puoli tuntia, mutta sen seurauksena (kuulopuheiden mukaan) viisi ihmistä sai surmansa. Kaksi lasta jäi auton alle koska kuski ei nähnyt mitään, eivätkä lapsetkaan juostessaan myrskyä pakoon. Puista rytisi painavia oksia kaduille ja johtojen päälle, irtopellit lentelivät, katoista irtosi myös muuta sälää.
Pikalautat irtosivat poijuineen ja ajelehtivat päin toisiaan hallitsemattomasti. Pienten turistiveneiden kohtalo riippui omistajien ripeydestä. Miesjoukot ryntäsivät auttamaan pulaan joutuneita luonnonvoimia vastaan.
Niin, ja sitten loppui sähkö koko illaksi ja yöksi, mutta Itä-Afrikan suurin festivaali sai vetoapua suomalaislta, kuten myös edellisenä vuotena. Suomen ulkoministeriön rahoittaman kehitysyhteistyöhanke SMOLE:n henkilökunta lainasi isoja generaattoreitaan virran takaamiseksi. Tämä ele pelasti koko illan musiikin ja valaistuksen festivaalialueelle. Muu kaupunki oli pimeänä, paitsi ne onnekkaat, joilla oli myös generaattorit.
Festaripaikkana on Stone Townin Old Forth, vanha linnoitus jonka sisäpihalle mahtuu muutama tuhat katsojaa.  Reunustoja värittävät pikkuputiikit värikkäine artikkeleineen. Näistä myyjät saavat viikossa samanverran kuin yleensä kolmessa kuukaudessa.
Voi  myös ottaa jalkahierontaa, intilaista päähierontaa jne livemusiikin tahdissa maaten mukavasti verhojen takana teltassa. Itse meinasin ottaa rastat ja partaan yhden liehuvan lisäkkeen. Onneksi tulin järkiini.
Pitkästä aikaa en ole niitä ainukaisia valkonaamoja vaan minun pitää ottaa jopa muutama kuva noista msunguista. Heidän vaikutuksensa näkyy muutenkin, sillä olut täällä maksaa TSH 4000, kun se maaseudulla on TSH1000. Vertailuksi: TSH 2000 on yksi euro. Ruoka on kansainvälistä, ja kallista. Siis kallista, verrattuna mantereen hintoihin.
Takaisin tullessa laivamatka Dar es Salamiin oli hiukan keinuvaa ja pomppuista johtuen merivirroista. Onnekseni minulla oli festivaaliväsymystä ja nukuin kuin pikku Robinson Crusoe (alan näyttää siltä) ilmastoidussa ykkösluokan nahkatuolissa. Osaan jo arvostaa näitä ylellisyyksiä, mitä Suomi on täynnä.
Siitä tuleekin mieleeni, että Afrikan tähdet alkaa hiipuen sammua, ja jäämme Hannan kanssa kaipaamaan monia asioita, kuten esim. Kilimanzaroa ja Serengetiä, myös Castlea ja adjektiivia jonka näihin yhdistämme: baridi.

Kommentti artikkeliin “ZAUTI ZA BUSARA 2011 JA SAMMUVAT TAHDET”
  1. Kati Rantanen sanoo:

    Sauti za Busara on tosiaan mahtava festivaali! Olin siellä itse viime vuonna ja nautin esityksista täysin siemauksin 🙂 Harvoin pääsee kerralla kuulemaan niin monta hyvää afrikkalaista esiintyjää ja näkemään niin mahtavia esityksiä. Viime vuonna kohdalle ei osunut myrskyä, mutta kuukausia kestänyt sähkökatko kylläkin. Paahtava kuumuus yötä päivää ja suihkujen toimimattomuus oli varsin mielenkiintoinen yhdistelmä. Rahtasimme kaupoista pullotolkulla vettä pesuvedeksi, kun hanasta sitä ei tullut tippaakaan 😉 Sauti za Busaraa ja koko Tansaniaa on iso ikävä!

Jätä kommentti

css.php