KUUKIN OLI KUUMEMPI

kuu.jpg

TERHO

Kuinkas sitten kävikään. Matka loppui pimeään maahan jossa valoista muodustuvat helminauhat kiemurtelivat pitkin pimeitä saloja. Herra Ipinin olisi syytä nähdä tämä näky Helsinki-Vantaan lentokenttää lähestyessä. Hän ei oikein uskonut tarinoitamme maasta jossa kanat ja lehmät asuivat taloissa, ja sähkö on pysyvä luonnonvara.

Mitä jäi mieleen? Elämän eriarvoisuus, kulttuurien sekamelska, niiden sulautuminen ja eriytyminen. Meidän hyvinvointi, tavarataivas. Kun summasin hotellihuoneen pöydälle kasaamani tavarat, tulin siihen lopputulokseen, että kamaa lojui vielä lattiallakin, ja kaikki toimii sähköllä. Onhan meilläkin katkoksemme, Asta-myrsky jne. Miten suomelle kävisi, jos meilläkin olisi 3 kuukauden sähkökatkos? Mietitään sitä, hmmm… Hannaan ja minuun on jäänyt sähkövamma.

Tansaniaan jäi monta uutta ystävää. Kuttuurierot olivat pieniä, mutta esimerkiksi huumori oli asia joka tuotti usein ongelmia. Vitsit piti selittää, ja huumori hävisi. Joskus tuli väärinymmärryksiä.
Mama Yombo muistaa varmasti jonkinlaisena näkynä vain alushousuihin pukeutuneen ulkoisen minäni. Olimme vitsailleet minun ja Maman mahdollisesta yhteisestä tanssista, joka pian muuttui vitsiksi avioliitosta, jota hänen miehensä tukisi mielellään.
Tuodessaan puhtaat vaatteeni huoneeseeni, hän pysähtyi kuin Lootin vaimo kynnykselle, ja kalpeni, eikä astunut huoneeseeni, vaan ojensi pyykit ja poistui pikaisesti paikalta. Hankekoordinaattori Marco joutui pitkään selittämään sauna-kulttuuriamme ja että minä en ollut ottanut tosissaan aiempia puheita. Pääsin kuitenkin halaamaan Mama Yomboa jäähyväisiksi, ja tunsin itseni pieneksi hänen syleilyssään. Karibuni!

Näkyjä riittää, tuoksut tarttuvat vaatteisiin ja mieleen. Voin jakaa näkyjäni myös muille; eläköön valokuvaus!

PS. Hadzabeigien lahjoittama jousipyssy löytyi, ja saapuu huomenna Hämeenlinnaan.

Jätä kommentti

css.php